Geplaatst door Marlijn op vrijdag 19 april

Zodra je wordt gepasseerd door een groepje racefietsers, begint ’t te kriebelen. Heerlijk, zo een paar uur trappen, je omgeving ontdekken en jezelf uitdagen. “Dat wil ik ook!” denk je... Op je vastgeklikte schoenen na ervaar je met racefietsen het ultieme gevoel van vrijheid. Maar waar te beginnen? In deze blog leggen we uit hoe jij een kickstart maakt als racefietser. 


Alles begint met je fiets

Je fiets moet de juiste maat hebben en je moet zicht hebben op de status van het onderhoud. Veel fietsers maken hun eerste kilometers op een geleende fiets om te kijken of het is voor ze is. Als je de smaak te pakken hebt, kun je ervoor kiezen om een tweedehands exemplaar te kopen. Doe dit altijd bij een fietsenmaker die je kan helpen met het afstellen en echt verstand heeft van onderhoud. Binnenkort schrijven we hier ook een blog over! 


Bereid je rit voor

De beste ritten ga je niet rijden met een uitgedroogde mond en spierpijn. Zeker niet als je net begint! Zorg daarom dat je bent voorbereid:

  • Als je een of twee uur gaat fietsen, is het niet nodig extra veel te eten. Maar dat betekent niet dat je met honger op de fiets moet stappen, dan raak je extra snel uitgeput. Eet dan van tevoren bijvoorbeeld een broodje, bakje muesli of een banaan. 
  • Drink van tevoren niet te veel. Je kan zo snel misselijk worden tijdens het harde fietsen! Neem wel altijd wat water mee in je bidon, eventueel met wat aanmaaklimonade als je bang bent om flauw te worden. 
  • Check of je fiets in orde is en of je banden genoeg lucht hebben. 
  • Je bent uitgerust en hebt geen last van (beginnende) blessures. 


Koester je fietsbroek

Niet alleen je fiets is een belangrijk onderdeel van je sportplezier. Fijne fietskleding maakt het verschil! Zeker je eerste kilometers is zadelpijn echt geen pretje - elke racefietser kan daarover meepraten... Zorg daarom dat je een fijne fietsbroek hebt: 

  • Fietsbroeken hebben een zeem die schokken dempt, zweet afvoert en zadelpijn (grotendeels) voorkomt.
  • Kies voor een zeem die dikker is op de plekken waar jij meer ondersteuning nodig hebt (bijvoorbeeld bij je zitbotten).
  • Verder is het belangrijk dat je fietsbroek geen schurende naden heeft, dit gaat storen bij lange ritten. Je kunt zelf kiezen voor een broek met of zonder bretels. Die helpen tegen het afzakken en zorgt dat je zeem niet gaat schuiven. 

Je fietsshirt- of jasje is te krijgen in alle soorten en maten. Je kunt kiezen voor lange of korte mouw en met of zonder extra lang achterstuk, rits en zakjes. Dit is persoonlijk, maar het is wél fijn om een stof te hebben die vochtregulerend en ademend is, zoals lycra of tactel.

Maak je eerste kilometers

De allereerste keren dat je op de fiets zit kan het nog wat onwennig zijn. Dat kliksysteem, die dunne bandjes. Wij beloven je: het went. Ga de eerste keren gewoon een blokje om voor niet langer dan een uur, of fiets met een groepje mee dat je kan bijhouden. Zolang je maar niet te hard van stapel loopt! Als je het niet fijn vindt om je neus achterna te gaan, kun je met handige apps vast een route uitstippelen. Nog makkelijker: een kant-en-klare route bij jou in de buurt die speciaal geschikt is voor op de racefiets. Voor je eerste kilometers kun je het beste kiezen voor langere stukken rechtdoor, zodat je kunt wennen aan je fiets. Ga vooral niet door de (binnen)stad fietsen. Daar is het vaak te druk en het wegdek matig (lees: kinderkopjes). Als het kan, kies voor de natuur. Met de stilte om je heen leer je om te luisteren naar je lichaam. 

De eerste weken zul je snel effect merken: je conditie gaat met sprongen vooruit. Dit maakt het extra verleidelijk om elke dag op je fiets te springen, maar het is belangrijk om rust te nemen en om niet te hard van stapel te lopen. Dit geldt ook als je een recreatieve fietser bent en niet traint voor een tour of wedstrijd. Om je hierbij te helpen kun je bijvoorbeeld een beginnersschema te volgen of je aan te sluiten bij een clubje.


Fiets veilig mét een helm

We bouwen routes die speciaal geschikt zijn voor racefietsers zodat je veilig kunt fietsen. Daarom hopen we ook dat jij als fietser goed op jezelf en je omgeving past! Naast tips om veilig de weg op te gaan is het aan te raden om altijd een goedgekeurde helm te dragen. Niet verplicht, wel handig! Zorg daarnaast dat fiets een goede bel heeft waar je makkelijk bij kunt. Dat is niet alleen veilig, maar ook fijn wanneer je anderen wilt passeren. Ten slotte een open deur: wees goed zichtbaar in het donker met verlichting en reflecterende kleding. 


Hopelijk helpen deze vijf tips jou om wat zelfverzekerder te starten met jouw fietsavontuur. Welkom bij de club - er staan jou prachtige kilometers te wachten! Dus, fietsbroek aan, helm op. Daar ga je!


Op zoek naar een mooie route om mee te beginnen?

Ontdek de routes

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.