105 km Twentse trots

"Onmeunig mooi"

  • icon-locationVillavélo, Ootmarsum
  • icon-distance105 km
  • icon-altitude350 hm
  • icon-road_conditionOverwegend breed
  • icon-average_time+/- 4 uur

Te hard pochen in het nuchtere Twente kan natuurlijk niet, maar deze route moet je eigenlijk wel gefietst hebben. Laat je uitdagen door de afwisseling, zigzaggen, klimmen, dalen en vooral genieten van het prachtige Twentse Landschap.

Altijd iets te doen

We rijden met deze route door het gebied tussen Almelo en Ootmarsum. Een schitterend gebied waar altijd wel iets te doen is. Via de noordkant van Oldenzaal rijden we richting Denekamp om een salut te brengen aan Hennie Kuiper in Denekamp. Terug rijden we over het Landgoed Singraven en krijg je nog een onvervalst stukje kasseien voor de kiezen (pas op voor je vullingen!).  We eindigen met een klimmetje vanuit Groot-Agelo en uiteraard een afdaling richting VillaVélo.

De Hennie Kuiper Fietstunnel

Denekamp is de geboorteplaats van wielerlegende Hennie Kuiper. Na zijn prestaties in de wielersport werd hij geëerd met een fietstunnel die naar hem werd vernoemd; de Hennie Kuiper Fietstunnel. Deze mag natuurlijk niet ontbreken op de route.

Beelden

Dit kan je verwachten

Rechts-links-rechts-links. Op de kaart zie je het al: we verlaten VillaVélo met een grote zigzag beweging. Eerst fietsen we richting Tilligte en buigen dan weer terug richting Oud-Ootmarsum. Draai de benen even warm op deze eerste kilometers. Het bloed moet even goed gaan stromen, want na Oud-Ootmarsum begint het echte werk. Via Vasse (klimmetje) en Hezingen zoeken we de Hooidijk op. De Hooidijk gaat door een prachtig gebied, en het voordeel is dat het laatste deel ook nog over dalend wegdek gaat. We steken de grens over en draaien dan weer westwaarts. In de komende 3 km loopt het wegdek altijd omhoog. Je hebt geen binnenblad nodig, maar je zult voelen dat het allemaal niet vanzelf gaat. In Getelo slaan we linksaf richting Nederland.

De route gaat vooral zuidwaarts tussen Tubbergen en Almelo door. Verbaas je over de mooie boerderijen, uitgestrekte landschappen, het bosrijke van ’t Loo en de mooie rustige wegen. Op de Bornestraat (richting Borne), rijden we onder Saasveld door weer richting het oosten, waar Oldenzaal opdoemt. Voor Oldenzaal buigen we noordwaarts af richting Denekamp om even door de Hennie Kuiper Tunnel heen te zoeven en onze tocht door te zetten over het landgoed Singraven. De kasseistrook (net na het landhuis) is maar 150 meter lang. Houd je stuur goed vast (of pak stiekem een stukje langs de strook!). Vlak voor Ootmarsum buigen we nog even af om een laatste mooie klim, dwars door Groot-Agelo, op te zoeken. Alvorens we weer dalen richting VillaVélo!

RFR-hartjes

Speciaal voor racefietsen

Alle routes zijn speciaal samengesteld voor racefietsen.

RFR-map

Garmin Edge Explore

Geen kaart op zak, maar een GPX-bestand of Garmin Edge Explore.

RFR-weg

De juiste wegen voor racefietsen

Routes alleen over verharde en overwegend brede wegen.

RFR-vlag

Een vliegende start

Een vliegende start, alle routes beginnen vanaf jouw startlocatie.