De bergetappe van Twente

Voor wie de bolletjestrui ambieert.

  • icon-locationLandal De Hellendoornse Berg
  • icon-distance78 km
  • icon-altitude450 hm, 10 klimmetjes
  • icon-road_conditionOverwegend breed
  • icon-average_time+/- 3,5 uur

Heb je goede benen of sta je straks geparkeerd? De mooiste klimmen die de Sallandse Heuvelrug te bieden heeft met een uitdagende ronde in Twente. Ga goed om met je energie, want alleen op een boterham met pindakaas red je het niet!

D'r op en d'r over

Deze route is voor de mannen en vrouwen die de bolletjestrui ambiëren. Deze route doorkruist twee keer de Sallandse Heuvelrug, en met een goede reden: aan beide kanten liggen uitdagende klimmen.

Bekende klimmetjes

Onderweg word je uitgedaagd door klimmen als De Diepe Hel en de Motieweg. Geloof ons, deze namen zul je nooit meer vergeten.

Beelden

Dit kan je verwachten

Geen tijd om warm te rijden vandaag! We rijden linksaf het park af en eigenlijk begint het klimwerk meteen. In de eerste twintig kilometer krijg je meteen 5 schitterende klimmen voor de kiezen, verdeel de energie goed! De tweede klim, in Nijverdal, voert over de Jan van Galenstraat, een verborgen parel waarvan niet eens elke lokale rijder weet dat deze bestaat. 

Na Nijverdal klimmen we richting de Sallandse Heuvelrug en zodra je deze bent opgedraaid, vervolgt de weg vals plat richting het prachtige uitzicht over de Heuvelrug. Na de afdaling volgt nog een klein klimmetje richting de top van de Diepe Hel. Een afdaling met stukken van 10%, dus pas op en onthoud deze weg, want aan het einde van de dag rijdt je deze weg weer omhoog! Na deze afdaling volgt de laatste klim van het begin van de koers: de Holterberg-Noord. 

Vanaf nu is het uitbollen richting Holten. Neem even je rust op de fiets, want voor je het weet werk je jezelf weer in het zweet vlak voor Markelo. Mocht je niet krom over het stuur hangen…geniet voor de afdaling nog even van het uitzicht over Markelo. 

De 15km die volgen na Markelo is relatief vlak. Daarna volgt nog een mooie korte klim over de Apenbergerweg met uitzicht over het prachtige Twente. Nu draaien we terug richting Holten en dan begint de grootste uitdaging van de dag…De Motieweg. Deze kuitenbijter (met een stuk van ruim 10%) vraagt aan het begin van het seizoen een koffiemollentje en bovenop krijg je maar een kilometer of twee om op adem te komen voordat de Diepe Hel (wederom met een stuk van 10%) opdoemt. Heb je nu nog energie over? Knal dan na de afdaling nog even de minder steile Nijverdalse berg op. Het allerlaatste klimwerk van de dag. Nu is het ongeveer drie kilometer afdalen en nog twee kilometer vlak voordat er een welverdiend koud drankje klaar staat in de koelkast: CHAPEAU!

RFR-hartjes

Speciaal voor racefietsen

Alle routes zijn speciaal samengesteld voor racefietsen.

RFR-map

Garmin Edge Explore

Geen kaart op zak, maar de nieuwste Garmin Edge Explore.

RFR-weg

De juiste wegen voor racefietsen

Routes alleen over verharde en overwegend brede wegen.

RFR-vlag

Een vliegende start

Een vliegende start: alle routes beginnen op het vakantiepark.