De 100 van Salland

Snot voor de ogen in de 100 van Salland

  • icon-locationLandal De Hellendoornse Berg
  • icon-distance100 km
  • icon-altitude316 hm
  • icon-road_conditionOverwegend brede wegen
  • icon-average_time+/- 4 uur

Misschien wel de honderd mooiste kilometers van Salland vind je in deze route. Laat je uitdagen, slinger langs prachtige boerderijen en ga met gestrekt tempo over vlakke, brede wegen. Pas op, dat je tong niet op het stuur beland na die klimmetjes in de start van de route.

Het venijn in de staart

Honderd mooie kilometers door het prachtige Salland. Met voor iedere type fietser een mooie
uitdaging. Slingerend langs mooie riet gedekte boerderijen, een lange vlakke brede weg om tempo te
maken en 4 schitterende klimmetjes om het af te maken. Een tocht door en langs de mooiste plekjes
van Salland.

Pas op voor pap in de benen

Zorg dat je je energie goed verdeelt. Maar liefst 3 klimmen in de laatste 10 kilometer!

Beelden

Dit kan je verwachten

De start van de route is vlak en rustig richting het noorden, richting Lemele. Let er op dat de route zichzelf kruist na ongeveer 4 kilometer, u vervolgt de weg naar het noorden zoals aangegeven door uw Garmin. Na 15km komt u in het dorpje Lemele, we laten de Lemelerberg nog even links liggen en vervolgen onze weg richting Archem, waar schitterende boerderijen staan. (foto 1). Nadat we de grote weg twee keer zijn overgestoken gaan we in de richting van Ommen. 

We rijden door het mooie Besthem aan de zuidkant langs Ommen en krijgen daarna voor het eerst een smal fietspad. Houd hier rekening met andere weggebruikers. Na ongeveer 2km verlaten we het fietspad weer en rijden richting de stuw van Junne (foto 2). We zijn nu op een derde van de rit. Een prachtige plek om even iets te eten of te drinken. 

Na de stuw van Junne komen de hardrijders aan de buurt, vanaf kilometer 35 volgt er een strook van 5km brede weg richting Hardenberg in het Oosten. Met Westenwind kun je hier goed doortrappen. Vlak voor Hardenberg buigt de route weer terug naar het zuiden. Nu komt de tweede strook met een smal fietspad. Het is een schitterend gebied om mooi rond te kijken. Of te stoppen bij een van de eetgelegenheden onderweg. We zijn tenslotte op de helft. 

Na Mariënberg komen we weer op een brede weg en langs het kanaal vervolgen we onze weg richting Geerdijk waar u het markante bruggetje over het kanaal passeert. We slingeren daar weer door het mooie Salland rondom Den Ham. Met bijna 75 kilometer op de teller doen we Lemele weer aan. U kunt aan de voet of bovenop stoppen voor een korte pauze. De Lemelerberg is de eerste van vier klimmetjes die in de laatste 25 kilometer volgen. De laatste drie klimmen komen zelfs in de laatste 10 kilometer. Geniet van het mooie Luttenberg, trap jezelf nog even in het zweet op de Santoriumlaan en na de laatste
klim (Hellendoorn uit) kunt u nog even genieten van de mooie afdaling richting het park.

RFR-hartjes

Speciaal voor racefietsen

Alle routes zijn speciaal samengesteld voor racefietsen.

RFR-map

Garmin Edge Explore

Geen kaart op zak, maar de nieuwste Garmin Edge Explore

RFR-weg

De juiste wegen voor racefietsen

Routes alleen over verharde en overwegend brede wegen.

RFR-vlag

Een vliegende start

Een vliegende start: alle routes beginnen op het vakantiepark.